dimecres, 5 d’octubre del 2011

1er dia de teoria: Les TIC i les Empreses


Avui dimecres 5 d'octubre hem fet la primera classe "de teoria". Podeu descarregar els apunts en aquest enllaç.

Hem parlat del cicle de vida de les tecnologies, dels sistemes d'informació, i de com les TIC havien influit en les relacions entre les empreses, els seus clients/consumidors, i l'administració. I hem posat un munt d'exemples.

Hem vist algunes obres digitalitzades dels principals museus mundials al Google Art Project.

Hem parlat també de la missió de les empreses: què és el que fan, quin és el seu motiu per existir. No he recordat a classe quina era exactament la missió de Google... us animo a participar al bloc... algú pot buscar-la i penjar-la en els comentaris? :-)



4 comentaris:

  1. Segons la mateixa Google la seva missió és organitzar la informació mundial i fer-la útil i accessible universalment (http://bit.ly/oCtIQz). Però els més realistes opinen que el veritable objectiu de Google és generar el màxim d'ingressos mitjançant la publicitat que inserten als seus llocs webs, aprofitant que generen un volum de trànsit gegantí.

    ResponElimina
  2. Acabo de llegir una noticia interessant relacionada amb el que avui hem parlat a classe de google i com guarda les dades dels usuaris. Segons el diari Público EEUU forzó a Google a revelar datos de un simpatizante de Wikileaks (http://bit.ly/odHBfW) Segons aquesta noticia “El Gobierno de EEUU consiguió una orden judicial en secreto para obligar a Google y al proveedor de Internet estadounidense Sonic a proporcionarles información sobre las cuentas de correo...”. A més, assegura que “la Ley de Comunicaciones Electrónicas estadounidense da libertad a Washington para intervenir y obtener información los e-mails y llamadas de teléfono de los ciudadanos sin necesidad de una orden”. La notícia termina dient que “Twitter se enfrentó a una situación similar este año después de que un Tribunal emitiera una orden para que entregaran los datos de varios seguidores de Wikileaks como parte de una investigación del Departamento de Justicia por la filtración de documentos confidenciales”. Així que sembla que realment ens tenen controlats, no només google, també la CIA i el FBI, així que vigileu el que feu.

    Raül Aguilar.

    ResponElimina
  3. Hola,

    M'acabo de trobar amb un post sobre les noves funcionalitats que vol oferir Bit.ly, aquesta empresa que retalla les url's que va explicar el Miquel l'altre dia a classe. Així que m'ha semblat oportú compartir-lo amb la classe: http://bit.ly/qnfoku

    ResponElimina
  4. He llegit una notícia que va publicar Ars Technica (http://bit.ly/cKYM0T) (traducció: http://bit.ly/cUPHWP) que tracta sobre la privacitat de les dades dels usuaris de Google que comenta que "No hay muchas empresas que puedan defender como si tal cosa las prácticas de almacenamiento de datos controvertidos argumentando que dicha información es necesaria para «aprender de los buenos, combatir a los malos [e] inventar el futuro». Però aquesta és la imatge que té Google de si mateixa i de les seves pràctiques, no sorprèn massa d’una empresa capaç d’atribuir-se el lema oficiós de «no actúes mal»." Endemés, el text explica molt bé la conservació de les IP que vam tractar a classe i com les utilitza Google, comparant Google amb Yahoo que triga 90 dies en borrar aquestes dades.
    Whitten (treballadora de Google) que estigué implicada en la pressa de decisions de Google sobre aquests assumptes, va dir que “la empresa ha heho todo lo posible para reducir al mínimo el periodo de almacenamiento de datos conservando, al mismo tiempo, la posibilidad de extraer el máximo valor de ellos... y que ese “valor” no lo tiene sólo para Google, sino también para los usuarios”. Ja que els de Google van observar que sense aquest emmagatzematge de dades, Google perdia la capacitat de fer massa coses valuoses. D’aquesta manera, la justificació de Google per la informació que abstreu de les recerques és “para aprender de los buenos”, fixant-se en les autocorrecions que es fan els usuaris en ortografia... i per averiguar com “los malos” programen alteracions en els vincles d’Internet i produeixen altres perturbacions a la red, tot amb la finalitat de que Google pugui aplicar contramesures. Aíxi doncs, Google, finalment, va optar per borrar la identitat de les direccions IP transcurreguts nou mesos, encara que Whitten considera que, en aquest aspecte, “creemos que hemos perdido capacidad de hacer algunas cosas”.
    Per un altre costat, el text també comenta si als usuaris de la xarxa no els importa que els segueixin el rastre. En aquest sentit, la notícia ens comenta que en lloc de retallar el període d’emmagatzematge de dades, Google es centra més en 1) la transparència i 2) mantenir les dades ben guardades. L’empresa creu que quan els usuaris saben el que Google guarda i per què ho fa, i tenint la possibilitat d’excluir-se, solen consentir de bona gana que Google es dediqui a lo seu.
    Així doncs, per Google l’emmagatzematge de dades no és una violació a la privacitat dels usuaris, ni una vigilància; sinó que és un servei que realitzen a favor d’ells, és a dir, una protecció en el seu benefici.

    ResponElimina